Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

CBR neemt maatregelen om wachttijd rijexamens te verkorten

01-02-2020

CBR neemt maatregelen om wachttijd rijexamens te verkorten

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt extra maatregelen om de wachttijden voor rijexamens terug te dringen.

Examinatoren blijven op zaterdag en in de avonduren werken, gepensioneerden krijgen het verzoek om terug te komen en de opleidingseisen voor examinatoren worden naar beneden bijgesteld.

Het CBR heeft inmiddels de afgelopen tijd 120 examinatoren aangenomen, daar moeten er de komende twee jaar nog eens minstens 120 bij komen.

Wie nu examen wil doen, moet in de helft van de examenplaatsen langer wachten dan de maximale zeven weken die daarvoor staat en de verwachting is dat het voorlopig nog erg druk blijft.

De verwachting is dat dit jaar 34.000 meer examens worden afgelegd dan vorig jaar, wat ook al een topjaar was, aldus het CBR. ''De oorzaak is natuurlijk goed nieuws: onze economie bloeit als nooit tevoren. In de transport en logistiek springen ze om chauffeurs. Tegelijk wordt het steeds gewoner dat zeventienjarigen het rijbewijs halen'', stelt het bureau.

 

Eisen bijstellen

Voorheen stelde het CBR aan sollicitanten de eis dat ze in het bezit waren van een MBO 4-diploma. Dat is bijgesteld naar een MBO 3-diploma. Volgens het CBR betekent dat niet dat dat ten koste gaat van de "kwaliteit van de examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid".

Vanuit de beroepssector is de vraag volgens het CBR nu zo groot dat extra maatregelen nodig zijn. Overigens merkt het bureau op dat het ook enorm zou helpen als rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die echt klaar zijn voor het rijbewijs. 

Bij ongeveer 1500 rijscholen zou dit niet het geval zijn. Van hun kandidaten zakt 70 procent, aldus het CBR. Een verhoging van het slagingspercentage (gemiddeld is dat nu 50 procent) met maar enkele procenten betekent volgens het bureau een einde aan de langere wachttijden.

Door: ANP/NU.nl

© 2022 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |