Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

Helmplicht snorfietsers per 1-1-2023

30-06-2022

Snorfietsers en bestuurders van scooters met een blauw nummerbord moeten per 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Die verplichting zou eigenlijk al op 1 juli ingaan, maar dat is uitgesteld.

Het kabinet verwacht dat door de helmplicht minder snorfietsers verongelukken of gewond raken. De verplichting komt er na herhaaldelijke oproepen van artsen en gemeenten.

Brancheorganisatie RAI Vereniging is blij dat er "eindelijk duidelijkheid" is. De branche kan nu regelen dat er genoeg helmen beschikbaar zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland, aldus een woordvoerder van RAI Vereniging.

Het gaat om bestuurders van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan. Daaronder vallen ook deelscooters van merken als Felyx en GO Sharing. Snorfietsers die toch zonder helm de weg op gaan, riskeren een boete van 100 euro.

Naast de motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelechelm toegestaan. De helmen voor bestuurders van die fietsen, die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen.

Snorfietsers steeds vaker niet meer welkom op fietspad

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het "een goede zaak" dat de helm verplicht wordt gemaakt voor snorfietsers. Op verschillende plekken in het land zijn snorfietsers niet langer welkom op het fietspad en moeten zij op de rijbaan rijden.

In delen van Amsterdam en Utrecht rijden snorfietsers al verplicht op de rijbaan. "De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad", aldus VVN. "Daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen."

Door: NU.nl/ANP

© 2024 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |