18-11-2016 Nederland gedaald in top 5 verkeersveilige EU-landen
18-11-2016
18-11-2016 Nederland gedaald in top 5 verkeersveilige EU-landen
Nederland staat dit jaar op de vierde plek in de lijst van verkeersveilige Europese landen. Toch zijn dit geen cijfers om trots op te zijn, waarschuwt Veilig Verkeer Nederland: in het verleden stond Nederland hoger.
Sowieso is de daling van het aantal verkeersdoden in Europa vorige jaar tot stilstand gekomen. In 2015 kwamen in de 28 EU-landen 26.100 mensen in het verkeer om, een half procent meer dan in 2014.
Sinds 1995 was het aantal dodelijke verkeersslachtoffers juist jaar na jaar gedaald, in totaal met bijna 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van het statistisch bureau Eurostat van de EU, die vrijdag zijn gepubliceerd.
Nederland behoort met Malta, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken nog steeds tot de verkeersveiligste landen, met 3,1 dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners. Maar ook in Nederland was in 2015 sprake van een stijging met 11 procent.
Vijftigplussers
"Dit zijn geen cijfers om heel trots op te zijn", stelt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland in een reactie. "De stijging van het aantal slachtoffers baart ons zorgen." De relatief gevaarlijkse weggebruikers zijn jonge twintigers en vijftigplussers. Vooral die laatste groep wordt de komende jaren alleen maar groter.
Het Verbond van Verzekeraars heeft onlangs een 'Deltaplan' opgesteld om de verkeersveiligheid in Nederland weer te vergroten. Zij dringen er bij het volgende kabinet op aan deze suggesties mee te nemen in de prioriteitenlijst voor de komende vier jaar.
Smartphoneprobleem
Negentig procent van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. De drie grote boosdoeners in het verkeer zijn het niet respecteren van de snelheidsgrenzen, rijden onder invloed van alcohol en smartphonegebruik. Dit zijn ook de drie thema's die VVN momenteel in campagnes onder de aandacht probeert te brengen.
"Vooral die laatste is een groeiend probleem", stelt Stomphorst. "We hebben ook geen harde cijfers over de invloed van smartphones op het weggedrag. Mensen moeten het meestal eerlijk opbiechten aan de politie, anders wordt er niet eens melding van gemaakt."
Kofferbak
De organisatie prees eerder deze week presentator Albert Verlinde, die in een column bekende zijn smartphone tegenwoordig tijdens het rijden in de kofferbak te verstoppen. Op deze manier wordt hij niet in de verleiding gebracht toch te gaan appen en mailen achter het stuur.
De landen met de naar verhouding tot de bevolking meeste verkeersdoden in Europa zijn trouwens Bulgarije (9,8 per 100.000), Letland, Roemenië, Litouwen en Kroatië.