FAQ
Hoe oud moet je zijn om deel te nemen aan 2toDrive?
Je mag meedoen aan 2toDrive als je op of na 1 november 1994 bent geboren. Vanaf je 16e verjaardag mag je dan al theorie-examen doen, exact zes maanden later (met 16,5 jaar) kun je beginnen met rijlessen op de weg en zodra je 17 bent mag je praktijkexamen doen. Tot je 18e kun je gaan autorijden met een coach naast je (denk aan het aanvragen van de begeleiderspas!) en daarna mag je zelfstandig de weg op.
Aan welke eisen moet de coach voor 2toDrive voldoen?
De coach is tenminste 27 jaar oud en minstens 5 jaar in bezit van een personenautorijbewijs, tenzij de coach tevens een bevoegde rijinstructeur is. Verder mag de coach in de afgelopen 4 jaar niet veroordeeld zijn geweest voor zware verkeersovertredingen. Tijdens het begeleiden van de 17-jarige mag de coach niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Per 17-jarige kunnen maximaal 5 coaches worden opgegeven, waarvan er altijd minimaal een naast de 17-jarige in de auto moet zitten. De coaches worden vermeld op de begeleiderspas die je bij 2toDrive kunt aanvragen.
Ik ben heel bang dat ik niet slaag voor mijn rijexamen. Zijn hier speciale cursussen voor?
Ben je extreem bang voor het rijexamen? Staat het zweet al in je handen als je aan het praktijkexamen moet denken? In dat geval kan een cursus voor mensen met faalangst uitkomst bieden. Tijdens deze lessen helpen gespecialiseerde instructeurs je bij het overwinnen van jouw angst. Zo kun je met een veilig en vertrouwd gevoel examen doen. Het CBR heeft overigens voor jou een speciaal examen bedacht, het Faalangstexamen. Binnen ons team van instructeurs hebben de meesten een speciale cursus gevolgd om je zo optimaal naar het examen toe te kunnen begeleiden.
Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Voor welk rijbewijs kom ik in aanmerking?
De categorie A1 (lichte motor tot 125cc) kan behaald worden vanaf 18 jaar. De categorie A2 (middelzware motor tot 35 kW) kan voortaan na een AVD examen behaald worden na twee jaar A1, dus minimaal op 20-jarige leeftijd. Twee jaar later kan de kandidaat bij het CBR opgaan voor de zwaarste categorie A (onbeperkt vermogen). Jongeren mogen vanaf 2013 wel al op 17-jarige leeftijd beginnen met lessen voor de categorie tot 125cc. Directe instroom in de categorie A2 is sinds 1 januari 2014 mogelijk gemaakt voor 20-jarigen en vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor A onbeperkt.
Met ingang van de nieuwe richtlijn gaat ook de leeftijd waarop jongeren een motorrijbewijs mogen halen in de rest van Europa omlaag. Voor een lichte motor tot 125 cc geldt straks een minimumleeftijd van 16 jaar. Nederland houdt echter vast aan de huidige minimumleeftijd van 18 jaar. Je mag wel op je 17e starten met rijlessen.
Ik wil rijden met een aanhanger. Heb ik daarvoor altijd een speciaal rijbewijs nodig?
Voor het rijden met een aanhangwagen achter de auto heb je soms voldoende aan het autorijbewijs (B). Het kan ook zijn dat je een aanhangwagen rijbewijs (BE) of een beperkt aanghangwagen rijbewijs (B+) nodig hebt. Dit wordt o.a. bepaald door het gewicht van de auto en het gewicht van de aanhangwagen.
Voor o.a. de caravanbezitters wordt het in sommige gevallen niet meer noodzakelijk het BE- rijbewijs te halen. De aanhanger moet nog wel zwaarder zijn dan het trekkende voertuig maar dan wordt niet meer het ledig gewicht genomen. De totale combinatie mag weer maximaal 3.500kg bedragen. Wilt u weten of u voor een bepaalde combinatie voldoende hebt aan alleen het autorijbewijs (rijbewijs B)? Bekijk dan dit schema of belt u ons gerust voor advies.
Les in een rijsimulator, is dat wat voor mij?
Les in een simulator is een praktische voorbereiding of aanvulling op rijlessen op de weg. De omstandigheden worden zeer natuurgetrouw nagebootst. Groot voordeel is dat er niets mis kan gaan. Bovendien leer je de basisvaardigheden – sturen, kijken, koppelen, schakelen en verkeersinzicht – sneller dan op de weg waardoor je sneller en goedkoper je rijbewijs haalt. Daarnaast is er geen minimumleeftijd en kun je dus al beginnen op je 16e of eerder.
Hoe komt het dat sommige rijscholen lagere slagingspercentages hebben?
De slagingspercentages van alle rijscholen zijn openbaar. BOVAG stelt hoge eisen aan het slagingspercentage van de aangesloten rijscholen. Toch kan het ook bij de BOVAG-rijscholen door bepaalde omstandigheden voorkomen dat er lager wordt gescoord dan het toegestane gemiddelde. De rijschool kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het geven van rijles aan cursisten van buitenlandse afkomst die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Vaak moeten deze leerlingen meer dan eens examen doen om te kunnen slagen. Hetzelfde geldt voor rijscholen die veel lessen verzorgen aan cursisten in een lesauto met automaat of net als wij die zich hebben gespecialiseerd in het verzorgen van rijlessen aan mensen met een bepaalde beperking als AD(H)D en Autisme.
Wat is eigenlijk een beginnersrijbewijs?
Als je bent geslaagd voor het rijexamen voor een rijbewijs van de categorie A (motor) of B (personenauto), krijg je het zogenaamde 'beginnersrijbewijs' of 'puntenrijbewijs' dat vijf jaar geldig is. Dit rijbewijs geld voor iedereen ongeacht leeftijd en wordt automatisch omgezet in een definitief rijbewijs, mits je in die periode van vijf jaar geen ernstige overtredingen hebt begaan of ongelukken hebt veroorzaakt. Ga je echter drie keer in de fout, dan wordt het rijbewijs ingevorderd en moet je opnieuw theorie- en praktijkexamen afleggen.