Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

PvdA wil lagere boete bij eerste verkeersovertreding

25-05-2015

PvdA wil lagere boete bij eerste verkeersovertreding

Wie zich voor het eerst schuldig maakt aan te hard rijden of aan een andere verkeersovertreding moet minder hard gestraft worden.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, laat hij weten aan NU.nl.

Veelplegers daarentegen moeten volgens hem juist geconfronteerd worden met hogere boetes.

Met de maatregel wil Hoogland het effect van de boetes verbeteren. Hij wijst erop dat de Rekenkamer eerder oordeelde dat hogere boetes maar een beperkt effect hebben op de verkeersveiligheid.

Bestraffend

"Iemand die een keertje een kleine verkeersovertreding maakt, honderden euro's beboeten helpt de verkeersveiligheid niet vooruit", stelt Hoogland. "Boetes moeten er zijn om gevaarlijk gedrag te bestraffen, niet om de staatskas te vullen", licht hij toe.

Hoogland wil niet aangeven hoe ver de boetes voor 'first offenders' naar beneden kunnen. Het gaat hem vooral om de vraag of de boetes als melkkoe voor de overheid dienen of er zijn om de verkeersveiligheid te vergroten. 

Hij hoopt dan ook dat met zijn voorstel het leereffect van de boetes wordt verbeterd. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert is verbaasd over het voorstel van Hoogland.

Volgens hem stelde zijn partij vorig jaar al voor om de boetes voor veelplegers te verhogen en was de PvdA daar toen tegen.

Zwaarder straffen

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Melanie Schultz (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. De VVD hamert daarbij vooral op het zwaarder straffen van zwaardere overtredingen.

VVD-Kamerlid Barbara Visser zal daarom voorstellen autobestuurders die onder invloed zijn van drugs of alcohol, harder aan te pakken. Ze wil dit onder andere doen door het invoeren van hogere straffen, het geven van meer bevoegdheden aan de politie en het aanscherpen van de regeling bij recidive.

Ook pleit ze voor mogelijkheden om de auto in beslag te kunnen nemen.

Door: NU.nl/Lucas Benschop

© 2021 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |