Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

CBR theorie-examen massaal verprutst

05-09-2014

Kandidaten van het theorie-examen voor het rijbewijs B zakken steeds vaker. Volgens een CBR woordvoerder is het speculeren waar dit aan ligt. Maar het lijkt erop dat leerlingen zich anders voorbereiden als voorheen.

Voorspelbaarheid en ezelsbruggetjes
Het is niet alleen een feit dat de kandidaten er te gemakkelijk over denken, maar het heeft waarschijnlijk ook te maken met de forse vernieuwing in de vragenstelling. “De ongewenste voorspelbaarheid en ezelsbruggetjes zijn er namelijk uitgehaald”, aldus een woordvoerder van het CBR. Met de wijzigingen wil het CBR onder meer fraude voorkomen.

Slechts 39,3% geslaagden
Kortom: waar het nu wel of niet aan ligt is niet geheel duidelijk, maar de kandidaten van het CBR theorie-examen voor het rijbewijs B, zakken steeds vaker. De laatste jaren zakte ruim meer dan de helft van de deelnemers, aldus de telegraaf. In het tweede kwartaal van dit jaar kreeg slechts 39,3 procent van de kandidaten groen licht.

Forse vernieuwing in vragen
“We kunnen wel uitgebreid gaan speculeren waar het aan ligt, maar het lijkt erop dat de theoriecursisten zich anders voorbereiden”, denkt een woordvoerder van het CBR. “Wellicht denken veel cursisten te gemakkelijk over het behalen van het theoriecertificaat”. Verder heeft het waarschijnlijk ook te maken met de forse vernieuwing in theorievragen.

Plaatjes leren heeft geen zin meer
Het CBR heeft volgens eigen zeggen behoorlijk aan de theorievragen gesleuteld. Zo heeft het plaatjes leren geen zin meer. De huidige cursisten moeten de vragen en situaties nu echt grijpen om een positief resultaat te bereiken. Deze nieuwe vraagstelling heeft mede te maken met een groot aantal fraudegevallen in de afgelopen jaren, waarmee het CBR geconfronteerd werd. Bovendien waren er partijen die beweerden dat ze in het bezit waren van alle CBR examenvragen, inclusief de bijbehorende antwoorden. Echter bewezen is deze grootspraak nooit, maar, indien dit wel zo zou zijn, dan zijn deze “oplichters” nu kansloos.

Goed voorbereid de weg op
“Wij zijn er als CBR voor verantwoordelijk om de examens zo goed en betrouwbaar mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat automobilisten, die geslaagd zijn voor zowel het theorie alsmede het praktijkexamen, de verkeersregels goed begrijpen, inzichtelijk goed op de hoogte zijn en eveneens de gevaarlijke situaties op de weg goed herkennen”, aldus een CBR woordvoerder.

Even een paar testjes op de computer en klaar is Kees
Aan het begin van 2001 slaagde nog ongeveer 55 % van de deelnemers voor het CBR theorie-examen. Inmiddels is dat cijfer drastisch gedaald naar 39%. Een Bovag woordvoerder vermeldt het volgende over de dalende cijfers. Kandidaten worden steeds mondiger en willen maar één ding en dat is snel examen doen. Even een paar testjes op de computer en klaar is Kees. In vergelijking met de praktijkexamens, slaagt al jaren lang ongeveer 48 tot 50 procent van de kandidaten. Deze cijfers zijn dus nog steeds redelijk tot goed en zeer stabiel.

Verouderd lesmateriaal voor de helft van de prijs
Ook het aanschaffen van verouderd lesmateriaal, met daarin vragen en fotosituaties die niet meer aan de orde zijn, zal het slagingspercentage negatief beïnvloeden. Zo lijkt goedkoop dan ineens weer duurkoop te worden. Rijscholen moeten er op aandringen dat ze hun cursisten actuele en de juiste leermiddelen kunnen leveren en dat hun cursisten geen gebruik maken van verouderd lesmateriaal, zoals dat ook nog steeds bij Bol.com en marktplaats wordt aangeboden, onder de noemer: gebruikt en zo goed als nieuw voor de helft van de prijs. De leermiddelen anno 2014 / 2015 zijn gewijzigd, vernieuwd en geactualiseerd. Vertel dat aan uw cursisten!

Bron: Reflector

© 2021 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |