Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

279,89 Verkeersongevallen per dag

21-09-2014

Verkeersongevallen in Alphen-Chaam (Noord-Brabant) en Rijnwaarden (Gelderland) hadden vorig jaar het vaakst een dodelijke afloop.

In Alphen-Chaam overlijdt in ruim 9 procent van de ongelukken een persoon. In Rijnwaarden ligt dat percentage iets lager op 7,1 procent. Op Vlieland eindigt 12,5 procent van de ongevallen dodelijk, maar daar gaat het om een relatief klein aantal ongelukken.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar 102.160 verkeersongevallen uit 2013 die NU.nl van Rijkswaterstaat (RWS) en ongelukken.staanhier.nl heeft ontvangen. Het werkelijke aantal verkeersongevallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet alle incidenten exact gemeld worden.

De gemeente Dongeradeel is een positieve uitzondering. Daar maken verkeersongevallen relatief veel slachtoffers, maar slechts 1 procent daarvan heeft een dodelijke afloop.

Verkeerssituaties

Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan geen duidelijke verklaring geven voor deze resultaten. Een woordvoerster van VVN wijst op de mogelijke verschillen van verkeerssituaties in landelijke en stedelijke gebieden.

"Een plattelandsbewoner weet misschien niet goed wat hij moet doen als hij een tram tegenkomt. Een stadsbewoner heeft dat wellicht bij een trekker. Elke plek heeft zo zijn eigen risico’s", verklaart de woordvoerster.

Vorig jaar vonden de meeste ongevallen plaats op 15 januari (602 ongevallen), 11 oktober (536) en 21 januari (495). Het jaarlijks gemiddelde is 279,9 ongevallen per dag. Barre weersomstandigheden en drukte op de weg zijn de verklaringen voor het hoge aantal ongevallen op die dagen.

Ondanks dat twee van de drukste dagen in januari plaats vonden, is die maand met 17,5 slachtoffers per dag wel de veiligste maand van 2013.

Weersomstandigheden

Tegen het einde van het jaar krijgen verkeersdeelnemers vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals regen en ijsvorming, waardoor ook het aantal slachtoffers per dag stijgt.

Een goed voorbeeld daarvan was afgelopen dinsdagochtend, toen zeker 150 auto's betrokken waren bij een kettingbotsing op de A58 in Zeeland. Dichte mist leidde tot een ongeluk, waardoor een file ontstond. In de staart van de file reden opnieuw auto's op elkaar.

Oktober is met 47,5 slachtoffers per dag de onveiligste maand, op de voet gevolgd door november (43,5) en december (37,6).

Spitsuur

De meeste ongevallen vinden plaats rond de avondspits. Op werkdagen tussen 17.00 uur en 18.00 uur gebeuren dagelijks 1.593 ongelukken. "Dan is er meer drukte, en in de winter is het ook nog eens schemerig, dus meer kans op ongelukken", verklaart de VVN-woordvoerster.

Op vrijdag vinden gemiddeld de meeste ongevallen plaats. Zondag is de veiligste dag om aan het verkeer deel te nemen.

Bron: NU.nl

© 2021 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |