Easy2Drive Verkeersopleidingen
Afspraak maken, of heb je vragen?Bel ons op : 035 526 66 68

12-12-2016 Schultz wil telefoongebruik op de fiets verbieden

12-12-2016

Bellen of apps gebruiken op de fiets wordt verboden. Minister Schultz (Infrastructuur) werkt aan een wet die daarvoor zorgt.

Dat bevestigt het ministerie maandag na berichtgeving van het AD. Momenteel is telefoongebruik op de fiets nog toegestaan. In de auto is het wel verboden om een telefoon vast te houden.

Vorig jaar schreef Schultz nog aan de Tweede Kamer dat bellen en sms'en op de fiets niet verboden zou worden. Zo'n verbod zou volgens haar lastig te handhaven zijn. Eerder dit jaar besloot ze een verbod toch te onderzoeken.

In een Kamerbrief schrijft ze nu dat ze experts de vraag heeft voorgelegd of een verbod mogelijk is. Hieruit bleek dat het bedienen van een touchscreen het grootste risico oplevert.

Daarom wil Schultz ook het gebruik van smartphones in een houder op het stuur gaan verbieden.

Het ministerie becijferde in 2014 dat bij 9 procent van de fietsongevallen een smartphone betrokken is. Bij jongeren van 12 tot 34 jaar zou dat percentage zelfs twee keer zo hoog liggen. Voor zo ver bekend zijn er geen nieuwere cijfers beschikbaar.

Boete

Het is nog niet bekend hoe hoog de boete zal zijn voor mensen die het verbod overtreden. Eerst wordt nog een onderzoek gedaan naar de gevolgen van smartphonegebruik op de fiets.

Ook wil Schultz een evaluatie van de voorlichtingscampagnes rondom de veiligheid van fietsers afwachten. Het onderzoek en de evaluatie zijn volgens haar nodig om een verbod te kunnen onderbouwen.

Uit cijfers van het CBS blijkt maandag dat het aantal doden na fietsongelukken stabiel is. In 2015 kwamen 185 fietsers om in het verkeer, ongeveer gelijk aan het cijfer van voorgaande jaren. In de afgelopen vijf jaar was 40 procent van de slachtoffers ouder dan 75 jaar.

Door: NU.nl

© 2021 Easy2Drive Verkeersopleidingen | Privacy | Disclaimer | Voorwaarden |